Vijf tips voor het voeren van een gesprek

Vijf tips voor het voeren van een gesprek

Een goed gesprek voeren blijkt een kunst op zich te zijn. Omdat de tijd er soms niet lijkt te zijn, omdat er andere zaken spelen die op dat moment belangrijker zijn of omdat je, bijvoorbeeld, er iets te snel van uit gaat dat je de ander wel begrijpt. Hieronder lees je vijf tips waarmee je samen kunt zorgen voor een goed gesprek. Succes en veel plezier!

1 Neem de tijd

Plan voldoende tijd in en zorg dat je beide met volle aandacht er bent. Zorg dat je niet gestoord en/of afgeleid kun worden. Voer een gesprek op een plek die jullie samen prettig vinden. Misschien wil je liever een wandeling maken, of ergens een kop koffie drinken.

2 Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Gebruik bijvoorbeeld deze gesprekskaart als voorbereiding en ga er eens met collega’s over in gesprek. Ook kun je de Gesprekswijzer gebruiken, een korte quick scan doen: met 15 vragen die je aan het denken zetten over drie thema’s.

3 Start met een check-in

Doe samen een goede check-in: door bijvoorbeeld elkaar de vragen te stellen: hoe zit je er nu bij? Is dit het juiste moment om samen een goed gesprek te voeren? Hoe is onze onderlinge relatie: zijn er onbesproken zaken, of voorvallen die gebeurd zijn die eerst uitgesproken moeten worden?

4 Luister goed en vraag door

Probeer eens meer te luisteren dan te praten. Begrijp je echt wat de ander bedoelt? Stel eens een extra vraag wanneer je eigenlijk geneigd bent om te reageren en laat de ander nog even aan het woord.

5 Stel de oplossing uit

Kom niet direct met oplossingen wanneer de ander praat over een probleem of dilemma. Vraag naar de behoefte van de ander. Misschien wil degene alleen dat je luistert. Of dat je samen een beter beeld krijgt van het probleem. Dan kun je daarna altijd samen kijken naar een oplossing.